Nauczyła się najlepszego przepisu na kaczkę w Londynie, a następnie otworzyła bistro. "Wątpiłam, czy dam radę".

WspółpracaŻywność
Jitka Šorfová
| 17.1.2024
Nauczyła się najlepszego przepisu na kaczkę w Londynie, a następnie otworzyła bistro. "Wątpiłam, czy dam radę".
"Zlom přišel ve chvíli, kdy jsem si v Praze našla partnerku a řekla si, že už nechci dál pendlovat mezi Londýnem a Prahou," říká Lucie. Teplá kačka

Lucie Bartová kilka lat temu podjęła ważną życiową decyzję. Po dwudziestu latach porzuciła karierę w dużej firmie IT w Londynie i przekształciła swoją wielką pasję do gotowania i kuchni azjatyckiej we własny biznes. Teraz poświęca temu cały swój czas i energię i niczego nie żałuje.

"W mojej pracy w IT dużo podróżowałem, zwłaszcza po Azji. Wieczorami pracowałem w lokalnych restauracjach, co nauczyło mnie wiele o kuchni azjatyckiej. Czasami pracowałem w ten sposób w Londynie. Bardzo mi się to podobało. W ten sposób nauczyłam się mojego najlepszego przepisu na kaczkę po pekińsku" - mówi Lucie Bártová, której pasja doprowadziła do założenia restauracji Teplá kačka na praskich Holešovicach. Przyznaje, że istnieje duża różnica między sporadycznym chodzeniem do kuchni a spędzaniem tam całego czasu. Cieszy się, że udało jej się "odświeżyć" swoją restaurację.

Wszystko zaczęło się dość subtelnie. Ona i grupa przyjaciół pomyśleli, że byłoby wspaniale, gdyby ich stoisko z jedzeniem pojawiło się na Prague Pride, tradycyjnym festiwalu dla osób LGBTQ. A ponieważ zdecydowali się serwować kaczkę, wpadli na pomysł nazwania swojego stoiska "Teplá kačka". Ich oferta okazała się wielkim sukcesem i zaczęli oferować swoje dania na różnych festiwalach ulicznego jedzenia w całej Republice Czeskiej.

Chiński wtorek czy koreański piątek?

Restauracja publikuje menu na swojej stronie internetowej i za pośrednictwem Wolt. Możesz przyjść na zwykłe menu lub wybrać zgodnie z tematem dnia. Wtorek jest zwykle chiński, środa tajska, czwartek przenosi do Japonii, a piątek do Korei. Menu obiadowe jest gotowane do trzeciej po południu, a następnie od piątej można zjeść wieczorne menu na stojąco.

"Zazwyczaj utrzymujemy regularne dni różnych kuchni azjatyckich. Jest to zależne od dostępnych składników. Zasadniczo nie marnujemy jedzenia i chcemy spożywać wszystko. Na przykład pierożki dim sum zmieniają się w zależności od tego, których składników mamy więcej" - wyjaśnia Lucie.

W przyszłości entuzjastyczna właścicielka chciałaby wprowadzić swoje pierogi do sklepów. Chce nadal ulepszać swoje przepisy i utrzymywać jakość oferowanych potraw na wysokim poziomie. Aby kontrolować jakość swojej kuchni, nie planuje jeszcze otwierać kolejnego oddziału.

Partnerem tego artykułu jest Wolt

Fińska internetowa usługa dostawy żywności i handlu detalicznego Wolt działa na rynku czeskim od 2018 roku. Jego usługi są już dostępne w 20 miastach w całym kraju, a kolejne lokalizacje mają się pojawić. Platforma dostarcza posiłki, żywność i towary detaliczne z łącznie 4000 restauracji i sklepów w Czechach. Korzysta z niej między innymi praska restauracja Teplá kačka.

Dyskusja dot. artykułu

Nikt nie dodał jeszcze komentarza do dyskusji

Zostaw komentarz